Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.
Het restafval dat in Zoetermeer ingezameld wordt, bestaat gemiddeld nog voor zo’n 33% uit GFT+E (Groente-, Fruit-, Tuinafval en Etensresten). Dat is zonde, want van GFT+E kan ook biogas of compost gemaakt worden. Met het scheiden van GFT+E afval zorg je ervoor dat we belangrijke grondstoffen kunnen hergebruiken en voorkom je dat bruikbaar afval verbrand wordt. We geven je graag een aantal handige tips om jouw GFT+E afval makkelijker te scheiden.
Wil jij jouw etensresten op een gemakkelijke manier apart houden? Gebruik dan een compostemmertje op het aanrecht. Hierdoor kun je etensresten direct weggooien in de keuken en voorkom je dat je het uit gemak weggooit bij het restafval. Je leegt jouw keukenemmertje in jouw groencontainer of een verzamelcontainer voor GFT+E in de buurt. Keukenemmertjes zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren, van luxe design tot simpel bakje. Zo kun je altijd een bakje vinden dat matcht met jouw interieur! De meeste keukenemmertjes hebben een inhoud van 10 liter. Je kunt jouw compostemmertje ook gebruiken in combinatie met composteerbare afvalzakjes. Deze kun je in elke supermarkt kopen.
Een andere optie om je etensresten gemakkelijk apart te houden in de keuken, is het gebruik van composteerbare zakjes. Je kunt deze zowel los op het aanrecht als in combinatie met een keukenemmertje gebruiken. Laat etensresten uitlekken voordat je deze in het zakje doet en zorg ervoor dat je het zakje om de dag weggooit. Zo voorkom je naast stank en fruitvliegjes ook dat het zakje al begint te scheuren. Na een dag start namelijk het composteringsproces van het zakje al!
Twijfel je of jouw afval bij het GFT+E hoort? We hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende soorten afval met daarbij in welke bak deze horen. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de afval scheidingstool. Deze tool vertelt je direct in welke bak iets thuishoort. Hieronder vind je een lijstje van afval waar veel inwoners over twijfelen.
Vanaf januari mogen theezakjes en koffiepads bij het GFT+E afval. Koffiedrab en koffiefilters mogen ook bij het GFT+E.
Kaaskorsten horen bij het restafval. Het oranje laagje, dat vaak om harde kazen zit, is gemaakt van plastic en een antibacterieel middel.
Restanten van diervoer mogen bij het GFT+E afval.
Kattenbakvulling hoort bij het restafval en mag niet bij het GFT+E. Ondanks dat sommige soorten milieuvriendelijk zijn, zijn de uitwerpselen van katten giftig en verstoren ze het GFT+E proces.