fbpx

Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Lees voor

Fruitvliegjes in de keuken

5 handige tips

Je zal het vast wel eens gehad hebben, fruitvliegjes in de keuken. Als je een graag een goedgevulde fruitschaal in de keuken hebt staan, is het goed om in de gaten te houden of het fruit niet overrijp of rot is. Fruitvliegjes vinden namelijk erg lekker en komen daarop af. We geven je graag wat handige tips om  fruitvliegjes te voorkomen of te verhelpen.

1. Leeg aanrecht

Fruitvliegjes komen naast overrijp of rot fruit ook af op eten op het aanrecht. Laat dus geen etensresten achter in de keuken en eet je fruit op tijd op om te voorkomen dat de beestjes blijven rondhangen en in de keuken.

2. Azijn en afwasmiddel

Je kunt fruitvliegjes lokken en vangen door een schaaltje met water, azijn en afwasmiddel weg te zetten in de keuken. De geur van azijn is voor fruitvliegjes onweerstaanbaar waardoor ze naar het water toe worden gelokt. Als ze in dit middeltje terecht komen kunnen ze er niet meer uit. Het afwasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.

3. Appelazijn, rode wijn of bier en folie

Vul een schaaltje met een van deze vloeistoffen met daarover een stukje huishoudfolie. Prik met een stokje of een vork kleine gaatjes in de gespannen folie zodat de fruitvliegjes hier doorheen kunnen. Ze zullen direct op de geur afkomen maar kunnen door de folie niet meer uit het schaaltje komen.

4. Bananenschil en plastic zakje

Gooi jouw bananenschil niet direct weg maar leg deze in een open plastic zakje of tas. De fruitvliegjes zullen hier direct op afkomen en zitten daardoor in de plastic zak. Als alle fruitvliegjes zich op de bananenschil hebben gestort knoop je de zak voorzichtig dicht, breng je de zak naar buiten en laat je de fruitvliegjes daar vrij. Op deze manier doe je de fruitvliegjes geen kwaad en kunnen zij buiten verder leven.

5. Vuilnis weggooien en container schoonmaken

Vooral in de zomer is de GFT+E container een plek waar veel fruitvliegjes rondvliegen. Door de container uit de zon te plaatsen zullen er minder fruitvliegjes op afkomen. Ook is een tip om je container zo vaak mogelijk te legen en schoon te maken. Water en azijn of groene zeep kunnen beiden gebruikt worden om de container schoon te maken. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citroengeur, dit vinden fruitvliegjes juist lekker. Gebruik daarvoor in de plaats eucalyptus of lavendel. Dat vinden fruitvliegjes, en ook maden niet lekker ruiken. Hiermee kan je de beestje niet allen tegengaan, maar ook voorkomen.

 

Wil je meer informatie over GFT+E afval, klik op onderstaande button!