fbpx

Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Lees voor

Stank in je GFT+E container?

5 handige tips

De warme zomermaanden komen er weer aan. Sommige bewoners hebben door de warmte last van een stinkende GFT+E container in de tuin. Dit ruikt natuurlijk niet altijd even fris, maar gelukkig zijn daar genoeg dingen tegen te doen. Gemeente Zoetermeer geeft je graag wat tips voor het voorkomen van stank in je GFT+E container en voor het schoonhouden van jouw container.

1. Kranten

Leg een oude krant op de bodem van de container. Op deze manier blijven GFT+E resten niet plakken aan de container en kan hij volledig geleegd worden. Etensresten kan je ook in een krant wikkelen zodat het niet gaat stinken en om maden te voorkomen. Kranten zijn goed afbreekbaar en hoeven zodra ze in contact komen met GFT+E afval niet bij het papier weggegooid te worden.

2. Lavendel

Plak een takje lavendel aan het deksel van de GFT+E container. Dit voorkomt stank in je container en gaat ook ongedierte zoals maden tegen. Maden vinden dit niet lekker ruiken en voor ons neutraliseert lavendel de geur van de GFT+E resten.

3. Schaduw

Als je GFT+E container in de zon staat gaan de bacteriën en schimmels op het afval sneller groeien waardoor het gaat stinken. Zet je container daarom meer in de schaduw en laat het deksel af en toe op een kiertje staan zodat het afval kan drogen en er een goed luchtcirculatie is. Je kan ook een afvalcontainerclip aanschaffen zodat de container op een natuurlijke manier geventileerd kan worden.

4. Legen

De GFT+E container wordt eens in de twee weken door de gemeente Zoetermeer geleegd. Maak van elk van deze momenten gebruik, ook als jouw container nog niet helemaal vol is. Hierdoor verminder je de kans op stank, ongedierte en vuil.

5. Schoonmaken

Water en azijn of groene zeep kunnen beiden gebruikt worden om de container schoon te maken. Dit is niet schadelijk voor de container en hierdoor kunnen van de GFT+E resten die in de container terecht komen nog compost gemaakt worden. Gebruik geen chloor om de container schoon te maken. Dit verstoort het composteerproces.

 

Wil je meer informatie over GFT+E afval, klik op onderstaande button!