fbpx

Deze pagina wordt vertaald door Google Translate.

Lees voor

Wat valt er onder Etensresten van GFT+E?

Etensresten horen bij het GFT+E afval, maar wat betekent dit precies? Naast etensresten van groenten en fruit mogen er ook gekookte etensresten bij het GFT+E. Denk aan restjes pasta met gehakt, tomatensaus en kaas, restjes stamppot met jus of restjes rijst, noodles en brood.

Maar dat is niet alles, er mag nog veel meer bij het GFT+E afval. Denk aan ei- vis- en vleesresten, maar ook aan de eierschalen, visgraten, schelpen van bijvoorbeeld mosselen en botjes. Ook notendoppen, resten van koekjes, chocola, taart en zelfs diervoeding mogen bij het GFT+E. Op de wel/niet lijst die je hier kunt downloaden, zie je een uitgebreid overzicht.

Download de wel/niet lijst

Niet verspillen, wel hergebruiken

Natuurlijk wil je zo min mogelijk eten weggooien, maar we hebben allemaal wel eens een restje over van het avondeten dat je vergeet in de koelkast. Of van een feestje of een barbecue. Gooi jouw restjes dan liever bij het GFT+E, want dan wordt het hergebruikt en verspil je jouw restjes niet. Gooi je het weg bij het restafval, dan wordt het verbrand en gaat het verloren.

Hoe hergebruiken we GFT+E?

Van GFT+E afval maken we compost en groene energie. Dit is goed nieuws voor het milieu. Compost is een natuurlijke meststof die de bodem beter maakt. Groene energie helpt om minder fossiele brandstoffen te gebruiken. Dit alles helpt om afval te zien als iets waardevols in plaats van iets waardeloos.